Някои хора НЕ могат да се откажат от диетите и да започнат да се хранят нормално

2012-09-28 14:31:00
Някои хора НЕ могат да се откажат от диетите и да започнат да се хранят нормално
Снимка: Dreamstime

Какво ще се случи, ако спрете вечните диети и започнете да ядете пържоли и пържени картофки, колкото ви душа иска?

 

Оказва се че и това не е толкова лесно, колкото звучи. Поне така твърди авторката Яел Коен. Тя решава, след 15 години спазване на какви ли не диети, да сложи край един път завинаги и да започне да се храни с каквото ѝ се яде. Оказало се, че това е най-трудното нещо, което някога се е опитвала да прави.

 

 

Тя започва да спазва диети от 12-годишна, тъй като била пълничка. До 20-те си години вече била изпробвала почти всички известни диети от Weight Watchers, през Аткинс, Дюкан и супата от зеле. Коен се хранела предимно със салати и плодове, махала кожата на пилето, хапвала задушени броколи и т.н. През цялото време жадувала за палачинки, за италиански хляб, потопен в зехтин и морска сол, за агнешко с печени картофи, за шоколадова торта...

 

Това мъчение приключва, когато един ден чува своя кльощава приятелка да се нарича дебела. Тогава Яел решава да започне да яде това, което иска и да спре с лишенията.

 

Но това, се оказва доста трудно начинание, след като години наред се е хранила без да се наслаждава на ястията, а натрапчивата мисъл за отслабване почти епромила мозъка ѝ.

 

На първата си истинска вечеря, тя си поръчва салата с козе сирене и дресинг, хляб, пържола, вино, а за десерт - шоколадова торта.

 

Така два дни си угажда, а на третия... изпада в паника, след като усеща, че дънки са ѝ по-тесни от обикновено. Следват няколко дни на белтъци и зеленчуци и така този цикъл се повтаря в продължение на шест месеца. Преяждане-диета, преяждане-диета.

 

По този труден път Коен се научава как да се храни правилно. Постепенно открива, че наистина предпочита пиле с кафяв, вместо с бял ориз, че всъщност наистина обича задушени броколи и че само няколко хапки от палачинката са ѝ напълно достатъчни, за да утоли желанието си за нещо сладко.

 

Отнема ѝ години, за да разбере сигналите на тялото си и да започне да се храни с това, което ѝ се яде без да мисли за каквито и да е правила. В същото време тя се стреми да прекарва максимално време в правене на активни дейности като бягане и скално катерене. Едва тогава отслабва и онези няколко килограма, които винаги са ѝ пречили.

 

И тук стигаме до това, което вече знаем - за да променим теглото си, трябва да променим начина, по който мислим за храната, защото постоянните диети всъщност регулират преяждането.

 

Още диети и съвети за хранене може да намерите в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
atm
преди 11 години

Моят случай е същия :Д "Преяждане-диета, преяждане-диета."

npp
преди 11 години

за последните десетилетия досега много от храната беше пълна с хидрогенирани мазнини, рафинирани продукти, и химични агенти, такива храни наистина е по-добре да се избягват до максимум

Alchemist
преди 11 години

Аз лично предпочитам да се храня здравословно, не защото имам порблем със теглото, ами защото се чуствам много по-добре когато не се тъпча с ***. По-добро настроение, повече енергия и като цяло само позитивни неща има от здравословното хранене и редовните тренировки, а дори няма да започвам да говоря за ефектите над външният вид...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия